Кметът Петър Паунов: Имаме сключени договори за Здравния център и туристическа инфраструктура на обща стойност 16 544 897 лв.
Кметът Петър Паунов: Имаме сключени договори за Здравния център и туристическа инфраструктура на обща стойност 16 544 897 лв. / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил, архив
Кметът Паунов за Здравния център, облигационния заем, инвестициите и нов мандат
80649
Кметът Паунов за Здравния център, облигационния заем, инвестициите и нов мандат
  • Кметът Паунов за Здравния център, облигационния заем, инвестициите и нов мандат

Договорите, които са сключени за строителство и услуги за Здравния център, туристическа инфраструктура и рефинансиране на кредит- овърдрафт, до момента са на обща стойност 16 544 897 лв., обяви в ефира на Дарик, кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Планира се да отвори врата Квартирно бюро. Всички сделки в момента на пазара на имоти са свързани с инвестициите на общината и локациите, които тя определя, коментира Паунов.
Сериозен инвеститор в областта на земеделието иска да купи терен за построяването на фабрика, с 150 работни места.
Ремонтът на стадион "Осогово" стартира на 1- ви юли, ще се подменя покрива, от над 5 дка площ. На следващ етап ще се правят девет лекоатлетически писти.
Това са само част от акцентите в интервюто, което даде кметът Петър Паунов в студиото на Дарик- Кюстендил тази сутрин.


Публикуваме го цялото, като разговора започва с парк- хотел "Кюстендил":

- Имаме готов хотел преди един от ключовите празници?

Това беше и стремежа ни, поне част от гостите, които традиционно са свързани с това събитие да бъдат настанени и да ползват услугите на хотела и екипа да се сработва през летния период, за да можем да навлизаме в активния СПА сезон.

- Какво още трябва да се направи за хотела?

Много са детайлите, когато имате 6 500 кв. м. разгърната застроена площ и да започнете от плочките и да завършите със солниците, уверявам Ви хиляди са детайлите. Колегите от Българската СПА асоциация довършват концепцията за самата СПА зона, за да можем вече да приключим и с нейното оборудване. 95% от дейностите по хотела вече са приключени.
Има интерес към хотела и неговите услуги. Кюстендил от доста време няма конферентна зала с 200 места, едно място, в което можеш да настаниш 180 човека, ресторант, в който могат да се посрещнат 160 души. Спа зона, която може да приюти 100 човека, заедно с външния басейн. Не забравяйте, че това е вторият открит басейн с минерална вода. Когато 2007 г. дойдох в общината нямаше нито един открит басейн с минерална вода. Това е вторият, след този на плажа, с който използваме даденостите на Кюстендил. От тук нататък без истерична реклама, а с качествена услуга и с много стегната концепция и добро отношение към нашите гости се надяваме това да стане солидна част от икономическата машина на Кюстендил, и даде солиден старт като цяло на туристическия бизнес. Въпреки доброто отношение на по- голямата част от нашите съграждани и спекулациите на част от колегите, истината е една- всички очакваме точно общинските обекти да заработят, за да може всеки да реализира потенциала си. Видяхме, че и след като ние инвестирахме в туризма, вече има сделка за СПА хотела. Най- големият хотел в града е продаден и има нови собственици, които ще инвестират и ще го оборудват. Но се продават работещи места. Нищо от това, което до момента пустееше не успя да намери своите собственици, заради това, че нищо не е атрактивно от тези пустеещи места. Радвам се, че с нашите съграждани взехме правилното решение- инвестиция в балнеоложките бази, която вече да доведе сериозните инвеститори. Ако бяхме наследили работеща база, ние щяхме да я развиваме. Когато наследихме изтърбушени хотели и Партиен дом, ние трябваше да пристъпим към инвестиции и мога със задоволство да кажа, че решението е правилно.

- Колко пари струва хотел Кюстендил, питаха от БСП и колко остана от облигационния заем? Ще стигнат ли изобщо средствата да се довърши Здравия център в целия му вид?

Хотел Кюстендил има сключени договори за 5 496 795 лв., вероятно с допълнителните разплащания сумата ще доближи 5, 8 млн. лв.
1 960 789 лв. са за рефинансиране на кредит- овърдрафт, изтеглен преди това и 2 764 395 лв. са инвестирани в общинска инфраструктура, по решение на ОС. Договорите за ниското тяло до момента са на стойност 6 215 135 лв. Договорите, които са сключени за строителство и услуги за Здравния център, туристическата инфраструктура и рефинансирането на кредита- овърдрафт, до момента са на обща стойност 16 544 897 лв. По тези договори работим ние, както със заема, така и с парите отпуснати от правителството. Благодаря и на този кабинет, че се отзова на нашето предложение и още 2, 5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ниското тяло, за да можем да се надяваме, че до края на годината ще имаме сериозен ръст там и в началото на следващата година да пристъпим към детайлно оборудване на звеното.

- Минералната вода стигна до хотел Кюстендил, следващият етап?

Водата ще стигне до ПМГ съвсем скоро и ще може да се ползва. По този начин ще се облекчи самата услуга там и отоплението през зимния период, да може да се използва по- евтин ресурс с минерална вода. По този начин можем да привличаме инвеститори и към имотите, които са към момента в управление на държавата / бившето военно поделение / и се надявам да станат общински, защото се видя, че общината единствено може да стопанисва имоти и да привлича инвеститори. Надявам се държавата да се постарае тези имоти да дойдат при добрия собственик.
Имаме инвеститор в областта на земеделието, изключително солиден, ние се опитваме да го срещаме с частни собственици, но мога да Ви кажа, че се обявяват изумителни цени. Вървят тежки преговори за купуване на собственост за отваряне на фабрика, която ще бъде с 150 работни места. Няма цена, която да му е предложена под 60 евро на кв. м., което е солидно. Радвам, се че хората имат високи претенции, но когато общината не разполага с подходяща собственост, това е възможност за препятстване на инвеститори.
Болницата също изчака, ние да направим резервоара с минерална вода, за да пусне своя имот до хотела за продажба. Истината е обаче, че ако общината не беше предприела тези стъпки преди 5 години, към момента никои нямаше да мисли за каквато и да била инвестиция. В момента преговорите на пазара на имоти са само свързани с инвестициите на общината и локациите, които тя е определила и всичко това кара собствениците да имат по- високи претенции, за което ние ги адмирираме, но се надяваме, че ще има и разумен подход, за да бъде даден път на солидните инвестиции. Няма как да приемем, че е конструктивно отношението на собственика на хотел "Пауталия". Тази кръпка колко време стои и не се намират сили да се даде една нормална цена? Има инвеститори, които са предлагали досега своите оферти и това нещо стои като сериозно препятствие към всички нас.

- За Чифте баня ще има ли повторен търг, запазва ли се инвеститорският интерес?

Преди 5 юли ние нямаме коментар по тази тема. Знаете, че коалицията има допитване, което е свързано с темата. Ако някои от нашите съграждани смята, че се минава към обратно връщане на собствеността в държава и в политически структури, то има нужда от нов кмет и ново общинско ръководство.

- Какво ви се иска да кажете на нашите слушатели относно допитването на 5 юли?

Във връзка с допитването нищо няма да им кажа. Бъдете щастливи, надявам се на добра черешова реколта. Гответе своята собственост, съвсем скоро ще организираме квартирно бюро, което ще бъде свързано с организирано настаняване на гости на града, които да могат да ползват балнеоложките бази. Стремежът ни е Кюстендил да има 1 000- 1200 легла в хотелска база и поне още 1 500 легла квартирна база, с което може да приемаме гости от цял свят.

- Ще се строи ли хотела до Миньорския дом?

Разбира се. Всъщност това са и едни от хората, потенциални инвеститори за Чифте баня и швейцарските им адвокати бяха гледали с недоумение как едни хора стоят с леген пред общината и се чудели- защо тези хора искат да попречат да инвестират парите си там.

- Стадион Осогово?

На 1- ви юли започва ремонта на целия покрив, повече от 5 дка. Представители на федерацията по лека атлетика бяха в четвъртък тук и очакваме спецификациите от тях за двете писти, за да може да стартираме обществената поръчка. Министър Кралев ми даде координатите на федерацията. Г- н Карамаринов изпрати екип от там, който се запозна със ситуацията на място.
Върху цялата база се работи, не само върху спортната. Дано да имаме сили, търпение и разум да превърнем собствените си възможности в един завършен продукт. Това става с много усърдие и по- малко спекулации.

- На 6 - ти юли ли ще ни кажете, дали ще участвате на изборите наесен?

Уверявам Ви това много малко хора ги интересува. Много по- важно е да имаме безработица под 1%.