Кюстендил
Кюстендил
Десетки деца от Кюстендил се включиха в изработването на глинени съдове и модели на пещи. Това стана по време на февруарската музейна работилница. Темата на работилница за деца на Регионален исторически музей през февруари е „Култура на хранене в древността“, която е посветена на Деня на археолога.

Кюстендил


Работилницата в РИМ в Кюстендил насочва вниманието на децата към различни видове съдове от новокаменната до средновековната епоха експонирани в музея. Специално създадено помагало запозна децата с употребата на някои от тях и с интересните им наименования – амфора, питос, скифос, и др.

Кюстендил


„Децата в нашите занимания изработват съдове от глина, както и модели на пещи, които са част от нашите музейни експонати. В момента съдовете, които изработват, не използваме грънчарско колело. Правим по техника, която е използвана в Праисторическата епоха. Тогава не е познато грънчарското колело. Техниката е с направа на шнур. И с помощта на този шнур правим различни видове съдове“, заяви Мирослава Таскова- експерт РИМ-Кюстендил.

Кюстендил


Всеки един от изработените предмети от глина от децата ще бъде изпечен на специална пещ в музея, след което всяко дете може да си го вземе.Според преподавателят Таня Стоименова тези детски работилници за изключително полезни за децата.
 
„Те получават не само информация за културата на хранене в древността. А и придобиват умения за изготвяне на тези пещи и глинени съдове. И по този начин се увличат в творческа работа. Проявяват творчество изработвайки тези предмети и се отнасят отговорно към поставените им задачи“, допълни преподавателят Таня Стоименова.