/ iStock/Getty Images
Млада жена от Кюстендил, която живее в Сан Диего, направи дарителска акция сред свои приятели в САЩ, за да подпомогне жители на кюстендилското с. Раждавица за празниците.

Местни хора я оприличиха със "Снежанка отвъд Океана" и дори й приписаха ролята на социална служба на другия край на света. Младата дама призова приятелите си в чужбина да помогнат, всеки - с колкото може, на шепа хора, към които съдбата не е била благосклонна, за да могат те да имат топла, човешка и достойна Коледа.

От 2001 година Вася Вал се занимава с инвестиции в имоти и развитие на софтуерна компания, която се конкурира с най-големите в света. Учила е "Бизнес" в България, "Софтуерно инженерство" в Сан Диего и "Мениджмънт на проекти", също там.

"Ако мога - още бих учила. Всичко това ми позволи да стана гражданин на света и да ми е добре навсякъде, където имам приятели и имам какво да правя", каза в интервю за БТА Вася Вал.

"Роднините ми са в България, но в САЩ с приятелите ми също сме семейство. Това, което силно желая, е когато се връщаме в България, да го правим не само заради вчера, но и заради сега, и заради утре. Искам моят син, роден и израснал в Америка, но изкарал всяко лято при баба си в с. Раждавица, да се завръща цял живот и да се зарежда от Осоговските извори и река Струма. А, кой знае, един ден може и да павира улицата, за да не дерат коленете си по чакъла децата от следващото поколение, родени някъде по света", разказва Вал.

"С наближаването на празниците чувствам нужда да давам", допълва тя. Вася Вал е събрала сред свои приятели чрез постове в социалните мрежи 6300 лева, част от които вече са разпределени. Хората, на които тя помага, са с ниски или без никакви доходи и такива със здравословни проблеми.

За себе си младата жена разказва, че не е "лесен човек", но винаги се старае да е справедлива, упорита и дейна. "От дете не чакам помощ отгоре и когато искам нещо, се заемам сама. В България ни е срам да изметем тротоара пред блока или да вдигнем хартия от паважа, но когато някой се пребори с теглото на предразсъдъците и подхване нещо полезно, съмишленици се намират веднага", категорична е Вася Вал.
БТА