/ ThinkStock/Getty Images
Кандидатите за нов обществен посредник в Кюстендил представиха основните акценти в своите концепции. Изборът се налага заради изтичането на мандата на досегашния омбудсман. 

Изслушването на двамата кандидати - Васил Иванов и Любомир Иванов, се състоя в залата на общинския драматичен театър, а събеседването беше ръководено от избраната от Общинския съвет в града временна комисия по номинации.

Двама са кандидатите за омбудсман в Кюстендил

Досегашният обществен посредник Васил Иванов, който е кандидат и за втори мандат, посочи, че е съгласен със заложеното в правилника условие, че постът може да бъде заеман най-много два мандата от един и същи кандидат. Той подчерта, че ако бъде избран ще продължи на развива институцията.

Васил Иванов каза още, че ще насочи усилията си и към законодателни промени, касаещи работата на обществените посредници. Той посочи, че ще работи за по-голяма независимост на обществения посредник и промяна във финансирането на институцията.

Вторият кандидат за общински омбудсман, който отпадна за поста преди четири години - Любомир Иванов, представи вижданията си за промяната в действащия правилник за работата на обществения посредник. Той каза, че ще работи по проблеми, свързани със състоянието на парковете в града, лесопарк "Хисарлъка", липсата на лиценз за общинския зоопарк и сделките с общинска собственост.

Временната комисия ще изготви доклад от събеседването, а председателят на Общинския съвет ще внесе предложение за избор и гласуване от общинските съветници на следващата сесия.
БТА