Как да познаем прясната риба за Никулден
Как да познаем прясната риба за Никулден / БАБХ

Българска агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на местата, където се предлагат риба и рибни продукти. Охладената риба се съхранява при температура от минус 1 до 4 градуса за периода от два дни и задължително рибата трябва да бъде под лед.
„Все още се случва търговци да си позволяват да предлагат риба директно на тротоара, без да спазват температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е липсата на документи. Без придружаващи документи няма как да се удостовери дали тази риба е от сертифициран производител и дали е годна за консумация", каза д-р Силвия Каменова от БАБХ и допълни, че с течение на годините нарушенията намаляват с всяка изминала година. Тя посъветва потребителите, освен да следят външния вид на предлаганата риба, да четат и етикетите. Задължително на тях трябва да бъде посочен вида на рибата и нейния произход.
Засилените проверки на местата, където се продава риба и рибни продукти ще продължат до 6-ти декември включително. Дежурни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите и през почивните дни. Потребителите могат да подават сигнали за нередности на телефон 0700 122 99.
Съвет към потребителите при купуване на прясна риба:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.