Езерата в Кюстендил с нова изолация, ще предлагат по 3 лодки и водни колела
Езерата в Кюстендил с нова изолация, ще предлагат по 3 лодки и водни колела / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Възстановяването на еко-парк "Езерата" в Кюстендил ще е факт преди крайния срок за реализацията на проекта- януари 2015 година. Езерата в Кюстендил вече са санирани, като се е наложило допълнително проектиране за укрепване на дъното и стените, за да няма течове на вода. Поставена е нова изолация, обясни за Дарик главният секретар на Кюстендилската търговско- промишлена палата Йордан Беловодски.
На разположение на посетителите ще бъдат 3 лодки и 3 водни колела, като кеят се изгражда в момента. В едно от езерата ще има и фонтани.

Предстои, през есента изграждане на екологосъобразни експозиционни площи с образователна насоченост, като ще се засадят характерни растителни видове за региона. Ще бъде обновен и разширен и съществуващия детски път в парка над езерата, допълни Беловодски. Благоустрояването на еко парк „Езерата" ще струва около 260 000 евро.

"Работим заедно със сръбската община Сурдулица и по проект "Зелена трансгранична зона - инвестиция в природата", където ние сме водещ партньор, като участва и Търговско-промишлената палата. Проектът е по трансгранично сътрудничество България - Сърбия, с общ бюджет около 766 хил. евро", казва кметът Петър Паунов чрез официалната страница на проекта.

Община Сурдулица извършва реконструкция на Информационен център за опазване на околната среда в защитената територия „Власина", до Власинското езеро.
Предстои конференция "Екологията - начин на мислене", обучителен семинар на тема "Трансгранично партньорство при решаване на проблемите на околната среда в региона".