Евелина Николова със сребро от „Клипан къп, Станка Златева падна в първия кръг
Евелина Николова със сребро от „Клипан къп, Станка Златева падна в първия кръг / Личен архив

„Спортист №1 на Кюстендил" за 2011 година, Евелина Николова спечели сребърен медал от силния международен турнир „Клипан къп" в Швеция. Нейна съперничка на финала в кат. до 55 кг беше рускнята Вероника Чумикова. Николова, която е бронзова медалистка от Евро 2013 за девойки записа три победи преди това - срещу финландката Тина Вайнопа с 6:0, японката Юли Кон с 8:6, а на полуфинала надви и Дорсаф Гарси (Тунис) с 6:0. На финала обаче отстъпи с технически туш 0:10 от Чумикова (Русия).

Бронзов медал за България спечели световната вицешампионка Тайбе Юсеин (58 кг), като в малкия финал тушира азерката Ирина Нетреба, сребърна медалистка от Евро 2014.
Петкратната световна шампионка Станка Златева и също носител на приза „Спортист №1 на Кюстендил" обаче претърпя поражение от китайка още в първия кръг на кат. до 75 кг.
Тя отстъпи пред Чаган Куандеген с 4:8. Азиатката падна на четвъртфинала и не успя да изтегли шампионката в репешажите за бронза. Златева пристигна за турнира от Баку, където се подготвя с личния си треньор Симеон Щерев, наставник на азерките.
Преди състезанието националките, водени от Серафим Бързаков, имаха лагер в Осло с отбора на Норвегия.

"Доволен съм от момичетата. Турнирът беше много силен, а младите показаха потенциал и добри резултати", заяви Бързаков. На "Клипън къп" стартираха 300 състезателки от 30 страни.