Директорите на училищата и детските градини в Дупница не са натискани за счетоводни услуги
Директорите на училищата и детските градини в Дупница не са натискани за счетоводни услуги / netinfo

 Прокурор Ивайло Василев отказа да образува наказателно производство за извършено престъпление от общ характер и е прекратил преписката по жалба на Милен Попов, общински съветник от „Атака". В нея Попов сочи, че финансово-счетоводната къща е сключила договор за счетоводно обслужване с голяма част от училищата и детските градини на територията на община Дупница, като цената на услугата е много по-висока от реалната. В жалбата се казва, че директорите съзнателно са сключили неизгодни договори и върху тях е оказан натиск. Според Милен Попов месечната такса за счетоводно обслужване, която всяко учебно заведение заплаща е 700 лв.

Снети са обяснения от директори на училища, както и от Иванка Терзийска, управител на финансово-счетоводната къща. Тя е обяснила, че договорените суми за плащане са в зависимост от обема на работа и броя на персонала, тя отрича за оказан натиск върху директорите, нито друго странично въздействие при сключване на договорите, това е потвърдено и от директорите на училища и детски градини. Снети са обяснения и от счетоводители на учебни заведения, които не са на подчинение на общината. От справките и от обясненията е видно, че разходите за финансово счетоводно обслужване надхвърлят 1000 лв. - съобщи прокурор Димитър Начев, говорител на Районна прокуратура.

Според прокурор Ивайло Василев няма данни за извършено престъпление от общ характер - съобщи Димитър Начев говорител на Районна прокуратура. Ако Милен Попов не е удовлетворен може да обжалва.