Дирекцията по вероизповеданията ще спасява стенописите в храмовете в Слокощица
Дирекцията по вероизповеданията ще спасява стенописите в храмовете в Слокощица / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Ангажимент за реставрацията на стенописите на двете черкви в кюстендилското село Слокощица пое директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов. Той бе гост на храмовия празник на храма "Св. Николай Чудотворец" в селото и инспектира ремонта на покрива му, направен със средства от бюджета на дирекцията.
"Ще направя протоколи, ще ги подпишем с кмета и ще ги внеса в Министерството на културата, като ще ги дам лично на министъра. Стенописите трябва да се свалят много внимателно, да се реставрират и отново да се сложат. Много тънка работа, но имаме добри живописци, които могат да го направят. Ще има и средства за храмовете в новия програмен период 2014- 2020 година, като ще поставя въпроса пред Министерството на регионалното развитие", заяви Емил Велинов. Той бе впечатлен от стенописите от 16 век, които обаче са покривани с други през 1886 година. Велинов съжали и, че късно е направен ремонта на покрива на черквата в Слокощица, но хубавото е, че той вече не тече.
"Мая Манолова непрекъснато ме занимава с този проблем. Това, което видях е впечатляващо, особено за това село, което е имало 5- 6 храма, манастири. Сега е точно времето, да понатиснем малко и да се заделят средства, заслужава си. В МРР ще има комисия, която ще определи кои паметници на културата да се поддържат за да останат в историята", коментира още директорът на Дирекцията по вероизповеданията в Слокощица.
От 4 години бюджета на дирекцията е 3 млн. лв. за всички вероизповедания. За Българската православна църква се падат 1, 660 млн. лв., което ще рече по около 120 хил. лв. на 15- те епархии. "Сами преценете, как да се помогне, но при нас е така, църквата е отделена от държавата. Вземете Гърция, там свещениците са държавни служители. Македония, с непризнатата църква или Румъния, там се отделят много средства за храмовете, да не говорим за това, което прави Турция", каза още Емил Велинов.