„Операция Деве Баир“
„Операция Деве Баир“ / Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“
Уникална, историческа възстановка - бойни коли, артилерия от Втората световна война и парен локомотив от 1935 г. ще могат да бъдат видени днес в кюстендилското село Гюешево, за „Операция Деве Баир“. Община Кюстендил, съвместно с Министерство на отбраната, Националната гвардейска част и Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“, организират военно-историческата реконструкция от Втората световна война „Операция Деве Баир – 8-14.IX.1944г“.  В нея ще вземат участие около 100 доброволци, както и много рядка оригинална бойна техника от Втората световна война - мотоциклети, бойни коли, артилерия. По повод 130 години от създаването на Български Държавни Железници и за събитието, „Холдинг БДЖ“ ЕАД предоставят автентична влакова композиция с парен локомотив от 1935г.

Военно-историческата възстановка „Операция Деве Баир – 8-14.IX.1944г “ се организира по повод 74 години от героичните боеве на 9-ти пехотен Пловдивски полк, успял да предотврати нахлуването на немските войски през държавната граница към град Кюстендил.

Операция Деве Баир
Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“

“Една много малка известна отбранителна операция на българската армия срещу силите на Третия райх. Нашият клуб с политика не се занимава. Фактите обаче са, че в навечерието на 9- ти септември, България е застрашена от окупация от Червената армия. На 2 септември идва на власт правителство на БЗНС, начело с Костадин Моравиев, макар и само за 7 дни. То усеща заплахата по нашите западни граници и нарежда макар и малобройни сили да са в отбрана на границата. Дислоциран е 9- ти Пловдивски пехотен полк, с командир полк. Иван Бонев. На 10 септември германците нападат, следват 4 кръвопролитни, непрекъснати боеве, с авиация, моторизирана и бронирана техника от страна на силите на райха, които превъзхождат 4- 5 пъти нашия полк и в крайната сметка 9- ти полк удържа позициите си и немците не влизат в Кюстендил, каквато е била задачата им. Всичко се стараем да е максимално автентично. Българската армия ще пристигне в 11 ч. на гара Гюешево, със съдействието на БДЖ. Следват товарни вагони или както ги наричат конски вагони и автентична техника, придвижване към бившето футболна игрище в Гюешево, където вече са приготвени траншеите на българската армия, разполагане на войската и ще се очаква атаката на Вермахта, който ще нападне от към Деве баир, в 12 ч.”, това разкава в интервю за Дарик Деян Иванов, от Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“.

Директно в боя ще участват 60 души, има и военни фотографи. С подкрепата на Българската армия и по точно- Националната гвардейска част, са предоставени освен картечници, стрелящи от бункера и 2 тежки 122- милиметрови гаубици, които ще стрелят с хаосни патрони по настъпващите германци. “Нямаме информация да е използвана такава тежка артилерия в света, с 2 оръдия едновременно”, каза още Деян Иванов.
 
Дарик- Кюстендил