Агресивен нашественик в екосистемата в Дупница
Агресивен нашественик в екосистемата в Дупница / Маргарита Петрова,Дарик радио

Агресивен нашественик в местната екосистема - за това сигнализира дупничанин, според който еколозите в ОбА трябва да обърнат внимание на дървесните видове, които растат в района на Дупница.

Славчо Васев е пенсионер-икономист, отглежда повече от 50 дървета. Обича природата и се интересува от това, което се случва с нея. Това, което му прави впечатление в последните години е изключително бързото развитие на един определен вид дърво- китайския ясен. „Расте бързо, 7-8 пъти по бързо от местните видове дървета. Китайският ясен няма естествени врагове, не боледува, животните и насекомите не го ядат. Бързо става доминиращ вид и задушава местните видове дървета, размножава се със семена, които се разнасят по въздуха, самонасява се, като плевелите. Има силна коренова система, която може да запуши канализацията и други елементи на инфраструктурата" обяснява Васев.

Той се надява еколозите в ОбА в Дупница да приемат сигнала и преценят дали тези дървета наистина не трябва да бъдат премахнати, а на тяхно място засадени други подходящи за района, които няма да задушат останалите.