Кюстендил
Кюстендил
80 % от хотелите, ресторантите и питейните заведение от Кюстендил, членове на Съюза по туризъм се включат в национален протест на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Поводът за протеста е във връзка с искането им за намаляване на ДДС до 5 %  и отлагане влизането в сила на наредба Н-18.

На 25,26,27 и 28 януари целият персонал на заведенията в града ще бъде с жълти тениски в знак на протест. „До сега не сме били разединени, но толкова обединени не сме били никога. Готови сме да протестираме, ние започваме от утре. Най- важното за нас е намаляването на ДДС. Защото в момента с това ДДС и тази наредба се случва така, че ние заведенията сме почти 0 на 0. По статистика, на заведенията оборотите са се качили с 4 %, а разходите 14 %, това означава, че има разминаване от 10% за миналата година“ , обясни Станислав Георгиев- Председател на Съюза по туризъм в Кюстендил.

Бизнесът не е доволен и от това, че прекъсването на онлайн връзката с НАП ,заради липсата на ток или интернет отново не позволява да се работи. „Основното искане, за което апелираме е отлагането на наредба 18  за период , докато не се изгладят всичките недоразумения в наредбата, които водят до затваряне на обекти и до невъзможност за изпълняване на работата ни. Най- често срещаното е това, че в следствие на касовата наличност по време на работа, ако един проверяващ служител на НАП дойде и установи различна сума, от тази която е фискално към момента, може да заключи обекта, да бъде затворен. Всички знаете, че е нормално да има от 8 до 10 % несъотвествие в касовата наличност заради бакшишите, които остават клиентите“ , заяви хотелиерът Ангелина Влашка.
 „Една липса на интернет, обекта ни е на село, често се случва да нямаме ток, вода, интернет, тогава е невъзможна да работиш по тази наредба. Изчезне ли интернета, ти вече не можеш да работиш. Подлежиш на санкция. На мен лично ми се е случвало да нямам 30 дни в годината ток по часове, което наистина те обрича. Аз не искам да се връщам преди 20 или 30 години, когато се пишеха сметките на кочанчета. Никой не иска да е в сивата икономика, повярвайте ми“, каза ресторантьорът Петър Петрушев.

Кюстендил



Всички хотелиери и ресторантьори са категорични, че искат да работят на светло, но с тази данъчна система, това няма как да се случи. Кюстендилските хотелиери и ресторантьори ще участват и на националният протест в София на 29 януари