102 участници се включиха в състезателното изкачване от Кюстендил до Руен- Осогово Рън
102 участници се включиха в състезателното изкачване от Кюстендил до Руен- Осогово Рън / Иво Кирилов, Дарик

102 участници се включиха в състезателното изкачване от Кюстендил до Руен- "Осогово Рън", което се организира от Сдружение Маратон . Състезанието включва две дисциплини: планинско бягане и планинско колоездене. Партньор на организаторите е Община Кюстендил. Състезанието е част от верига планински бягания до първенците в Пирин, Рила, Стара Планина, Витоша и Осогово в рамките на летния сезон. Стартът на състезанието на пл. "Велбъжд".
„Половината от състезателите са бегачите, другата половина са колоездачите. Участниците са от цялата страна, като очаквам победителят от колоездачите да стигне последната точка за около час и половина, а най- добрият бегач за около два часа и половина. В момнета в Осоговската планина има и рали, но ние така сме направили трасето, че да не си пречат двете състезания", заяви за Дарик главният организатор Петър Панков.

 

Мероприятията се организират в памет на инициативата на Алеко Константинов и 300 негови съмишленици, които в далечната 1895 година на 27 Август заедно изкачват Черни връх и основават „Клуб на българските туристи", с което поставят началото на съвременния български модел на отношение към планината и природата изобщо. Трасето за бечачите е 26 км, а за колоездачите е 29 км и финишира на връх Руен.


Трасе бягане:
Старт на площад Велбъжд в центъра на Кюстендил (530м Н.В.), преминава през стадиона, картинг пистата и Почивало, по горски път покрай х. Иглика до Студен кладенец (8,4км), по черен и асфалтов път достига ФИНАЛ 1 - х. Осогово (13,2км), продължава по черен път през Бегбунар (19,5км) по централното било на Осогово до ФИНАЛ 2 - връх Руен (2251м Н.В.).


Трасе колоездене:
Старт на площад Велбъжд в центъра на Кюстендил (530м Н.В.), по асфалт и каменни плочи преминава през Хисарлъка, покрай санаториума, през Богослов до Студен кладенец (11,2км), по черен и асфалтов път достига ФИНАЛ 1 - х. Осогово (16км), продължава по черен път през Бегбунар (22,3км) по централното било на Осогово до ФИНАЛ 2 - връх Руен (2251м Н.В.).
Подкрепителни пунктове:
1.Студен кладенец 1340м Н.В.
2.Хижа Осогово 1630м Н.В.
3.Бегбунар 1815м Н.В.
4.Връх Руен 2251м Н.В.