Започват безплатно саниране в Хасково, първи са панелките
Започват безплатно саниране в Хасково, първи са панелките / Dariknews.bg, архив
Започват безплатно саниране в Хасково, първи са панелките
77246
Започват безплатно саниране в Хасково, първи са панелките
  • Започват безплатно саниране в Хасково, първи са панелките

Голяма част от жилищните блокове в Хасково могат да бъдат санирани напълно безплатно, обявиха днес от общинската администрация. Това ще стане по съвсем нова грантова схема с наионално финансиране, която е за предоставяне на 100 процента безвъзмездна помощ за многофамилни жилищни сгради с минимум 36 жилища в тях. Става дума за едропанелните сгради (блоковете), сгради от типа на пакетоповдиганите плочи и едроплощен кофраж, т.е., сградите, строени по индустриален способ. Те са основно в кварталите „Орфей”, „Бадема”, по булевардите „Раковски” и „Васил Левски”, на улица „Ком” и т.н. Финансирането ще се осъществи през идната година, до средата на 2016-а. Стойността е общо един милиард лева за цялата страна. Посредник между етажната собственост и банката-донор ще бъдат общините.

За санирането се изисква съгласието на поне 67 процента от домакинствата. Необходимо е да се регистрират сдружения на собствениците и после да направят заявка за саниране в общината. Общините ще преценяват дали дадена сграда отговаря на изкисванията.

Очакваме да получим в кратки срокове образците на формулярите за кандидатстване, съобщиха днес от общинското ръководство.

Финансирането обхваща целия процес по енергийната ефективност - от обследването на сградата до извършване на сметани мерки за енергийна ефективност и получаването на енергиен паспорт.

Към момента все още не е определен начинът, по който ще се прави избор на това кои блокове ще бъдат санирани.

В звуковия файл чуйте още подробности по темата от директора на дирекция „Строителство, инвестиционна политика и екология” в общинската администрация Налян Гюджен и заместник-кмета на Общината Нели Станева: