Хасково, 110 г. от обявяване на Независимостта на България
Хасково, 110 г. от обявяване на Независимостта на България / Дарик радио, Хасково
110 години от обявяване на Независимостта на България  почете Хасково с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин. В ритуала участваха духов оркестър към община Хасково и военнослужещи от поделение 52740.

В словото си кметът Добри Беливанов  подчерта:  „22 септември 1908 година е дата, изпълваща ни с гордост, увереност и задължение да продължим да развиваме България, следвайки изконните идеали за свобода и независимост“.

Хасково, 110 г. от обявяване на Независимостта на България
Дарик радио, Хасково

Областният управител Станислав Дечев в словото си отчете: „Денят на българската независимост влезе късно в празничния календар на България. Едва преди 20 години България възстанови традицията да отбелязва тържествено един от най-светлите дни в новата си история. По чисто идеологически причини десетилетия наред този ден беше омаловажаван, а имената на дипломатите, политиците и дори на Цар Фердинанд, умишлено премълчавани. Но както е доказала историята нищо от миналото не може да бъде изтрито”.

Хасково, 110 г. от обявяване на Независимостта на България
Дарик радио, Хасково

Заедно със заместник-областния управител Стефка Здравкова Дечев участва в  тържествената церемония по поднасяне на венци на признателност.

Празничната програма продължи на сцената на пл. „Свобода“ с концерт на: Хор „Орфей“ при ОП "Младежки център" с диригент Елена Цветкова, Теодора и Михаил Евтимови от Вокална група „Орфейче“ при ОП "Младежки център" с диригент Катя Демирева, Народен оркестър при Община Хасково с диригент Димчо  Йорданов, Ансамбъл „Хасково“ с художествен ръководител Ана Димитрова и  възпитаници на ОУ „Св.Иван Рилски“ с диригент Боян Митев.
Пред сградата на община Хасково  поделение 52740 показа военна техника, образци на оръжие и екипировка. 

Димитровград, 110 г. от обявяване на Независимостта на България
Дарик радио, Хасково

В Димитровград националният празник бе отбелязан традиционно с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Капитан Петко Войвода.

Димитровград, 110 г. от обявяване на Независимостта на България
Дарик радио, Хасково

В програмата участваха общинският Забавно духов оркестър, певческата група от пенсионерски клуб „Раковски“ и певческа група от село Сталево.

Празничната церемония в чест на 110 години от обявяване на Независимостта на България в Свиленград бе на площад „Пети октомври”, пред монумента на героите от войните. За историческите събития разказа уредникът от музея д-р Стефан Димитров.

Свиленград, 110 г. от обявяване на Независимостта на България
Община Свиленград

Венци и цветя на почит поднесоха народният представител Никола Динков, от Общински съвет – Свиленград, Общинска администрация – Свиленград, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса, Историческият музей, Лайънс клуб „Свилена”, ПГССИ „Христо Ботев”, СУ „Д-р Петър Берон”, Първо ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Любен Каравелов” ОУ „Христо Ботев" – село Левка, Дейност „Целодневни детски градини, детски ясли и здравни кабинети”, политически партии и граждани.