В Дневния център за деца с увреждания в Свиленград вече се извършва терапия в сензорна стая
В Дневния център за деца с увреждания в Свиленград вече се извършва терапия в сензорна стая / netinfo

Кметът на Свиленград Георги Манолов и директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Хасково Стефан Манахилов откриха благоустроения втори етаж на Дневния център за деца с увреждания „Надежда”. Новата придобивка бе осветена от отец Георги и отец Януарий. Ръководителят на социалното заведение Пейка Господинова благодари за съдействието и подкрепата на общината и лично на кмета Манолов за осигуряването на микробус за превозване на децата. Това дарение освободи ресурс за извършването на ремонтните дейности и всички подобрения, необходими за специфичните грижи и занимания в центъра. Средствата, инвестирани в ремонта и оборудването, са около 54 000 лева от бюджета на социалното заведение.

След основен ремонт, вторият етаж е обзаведен с кътове за битови умения - по готварство, фризьорство, шивачество и домашен майстор. Обособено е спално помещение за най-малките деца. Закупени са подвижна рампа и подемно устройство за преодоляване на стълби. Най-голямата придобивка, с каквато могат да се похвалят малко центрове в България, е сензорна стая, оборудвана с девет уреда, доставени от Германия. Чрез различни светлини, природни звуци, изображения на звездно небе и допир до различни повърхности в нея се провежда занимания за стимулиране на сетивата на децата - слух, зрение, тактилни усещания и др. Добре се повлиява двигателната система - усета за положението на тялото в пространството, засегнати при детска церебрална парализа. Положителен е ефектът и при ранен детски аутизъм. На 13 декември целият екип на Дневния център премина обучение за работа с апаратурата в сензорната стая.

Дневният детски център в Свиленград е открит в средата на 2011 година по проект на общината, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”. В момента в него се обгрижват 22 деца на възраст от 3 до 16 години, а специалистите, които работят, са 8.