Творческа вечер и изложба за акад. Васил Гюзелев в Димитровград
Творческа вечер и изложба за акад. Васил Гюзелев в Димитровград / DarikNews

Творческа вечер на почетния гражданин акад. Васил Гюзелев организират съвместно днес градската библиотека „Пеньо Пенев” и Историческият музей в  Димитровград. Тя е част от програмата за 68-я рожден ден на града. Срещата ще започне  в 17,30 ч., в лятната читалня на библиотеката. Мотото е „Поезия и история”. Ще участва и директорът на издателство „Захари Стоянов” Иван Гранитски.

Специално по случая в музея е подредена изложбата „Акад. Васил Гюзелев”, която представя част от престижните отличия на академика, както и снимки от личния му архив, дарени на историческият музей в Димитровград.

Изложбата е дело на Нели Кръстева-Аврамова уредник – археолог в Исторически музей-Димитровград. Инициативата е под патронажа на кмета на община Димитровград Иво Димов.

Творческа вечер и изложба за акад Васил Гюзелев в Димитровград
netinfo

 

Снощи в димитровградския музей бе открита още една изложба, посветена на образованието и просветата в димитровградския край още преди създаването на града. "Без наука няма сполука" е надслова й, а автори са уредниците в музея Недялка Тодорова и Николина Умурска.

Творческа вечер и изложба за акад Васил Гюзелев в Димитровград
netinfo

За експонирането й разчитахме много на дарители, разказаха те. По думите им, от 1950 до края на 1960 г. в Димитровград са открити 13 нови училища.  Изложбата проследява историята на първото в село Раковски, което се е намирало в църквата "Св. Димитър", първата гимназия и прогимназия.

Творческа вечер и изложба за акад Васил Гюзелев в Димитровград
netinfo

Показани са учебници от далечната 1905 година, както и училищна камбана от 1937 г., спасена от иманяри преди 5 години. С фотоси и експонати са показани и извънкласни дейности на учениците през социализма - пионерчета, чавдарчета и членове на ДКМС. Отделено е място и на професионалното образование, което подготвя кадри за химическата промишленост, минното дело и строителството.