Тодор Ташев: 3 лв. за кубик вода в Димитровград, ако ВиК мине към Хасково
Тодор Ташев: 3 лв. за кубик вода в Димитровград, ако ВиК мине към Хасково / DarikNews

Цената на кубик вода в Димитровград ще достигне 3 лв., ако местното ВиК премине към това в Хасково, за което настояват с писмо от МРРБ, предупреди общинският съветник адвокат Тодор Ташев, който е представител на община Димитровград в общото събрание на дружеството. На среща с журналисти той коментира писмото, изпратено до общините в област Хасково в края на месец юли. В него министър Лиляна Павлова призовава местните парламенти да се произнесат по идеята за обединение на ВиК - операторите от областта в едно общо водно дружество, като това трябва да стане до края на месец декември тази година.

Буквално е записано, че ВиК-Димитровград трябва да бъде ликвидирано, а последствията от това биха били пагубни- своеобразна национализация на активите на общината, които са около 16 млн. лв., 210 нови безработни и по-скъпа вода за потребителите, коментира Тодор Ташев. Приемам като лична кауза битката за запазване на димитровградското ВиК, защото я водя вече 3 години, категоричен бе той. Сега димитровградчани плащат за кубик питейна вода 1,82 лв. с ДДС, припомни адвокат Ташев.

Ако идеята на регионалното министерство бъде приета, общината ще загуби и доход към бюджета си, тъй като местното ВиК до момента регистрира загуба единствено през миналата година, посочи още той. Подготвената от него докладна записка „против одържавяването на ВиК-тата и запазване на това в Димитровград” не е била включена в дневния ред за последната в този мандат сесия, насрочена за 17 септември, информира Тодор Ташев. Той не скри, че ще предложи точката, като извънредна, предвид важността на проблема.

 

Управителят на ВиК-Димитровград Петко Ангелов потвърди, че има предложение за окрупняване на дружествата, но на този етап липсва каквото й да е конкретно решение.