Теодора Димова: Комунистическата цензура косвено уби баща ми
Теодора Димова: Комунистическата цензура косвено уби баща ми / netinfo

Скандалът около романа „Тютюн" по времето на комунизма е престъпление към него и неговия автор. Мисля, че има връзка между този скандал и смъртта на баща ми, защото след натиска на цензорите той не е написал нито един роман. Това заяви в интервю за Дарик дъщерята на Димитър Димов и известна българска писателка Теодора Димова. Трудно може да се преживее и преглътне подобно безобразие, но баща ми никога не е бил озлобен към критиците си, каза още тя.

През февруари 1952 година тогавашният Съюз на българските писатели започва "обсъждане" на най-четения български роман и се стига до извода, че той трябва да претърпи сериозни редакции според изискванията на комунистическата партия. Едва през 1992 година „Тютюн" се появява отново в първоначалния си вид. Тази година се навършват 100 години от рождението на големия български писател.

Днешното посещение на Теодора Димова в Хасково бе по повод празниците на града. На среща в Регионалната библиотека „Христо Смирненски" тя представи творчеството си пред хасковската общественост.

Теодора Димова е автор на над 10 пиеси и три романа - „Емине", „Майките" и „Адриана".