Средно по 20 души на ден в Хасково получават ПИК-код от НАП
Средно по 20 души на ден в Хасково получават ПИК-код от НАП / Dariknews.bg, архив

Всеки гражданин с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП може да провери вноските, които Агенцията е превела към универсален или професионален фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване (вноските за втора пенсия). Справката се извършва онлайн и е безплатна. Издаването на ПИК също е безплатно, кодът е валиден безсрочно и освен за различни видове справки, служи и за подаване на данъчни декларации.

В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.

До момента в цялата страна над 200 000 души имат персонални кодове, като всеки ден средно 20 човека получават своя код от офиса на НАП в Хасково.

Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офис на Агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.