Социалните взеха децата на семейството, чието бебе почина от глад
Социалните взеха децата на семейството, чието бебе почина от глад / DarikNews, архив

 

Мярка за закрила на петте деца на семейството от симеоновградското село Константиново, чието 5-месечно бебе е починало от недохранване и бе погребано вчера, предприе днес димитровградската социална дирекция. Децата са настанени в семейството на своя вуйчо, след като от отдел „Закрила на детето” са се уверили на място, че то разполага с добри условия за отглеждането им. Че могат да се справят с тази отговорност е потвърдил и кметът на село Константиново.

За трагичния случай с починалото на 24 ноември бебе научихме от медиите снощи и се самосезирахме. До този момент в службата не са постъпвали каквито и да било сигнали за това семейство, коментира директорът на социалните в Димитровград Жанета Желева. Семейството е с постоянен адрес в с. Константиново, но реално са обикаляли цялата област и според събраните от нас данни последно са обитавали изоставена кравеферма край Харманли. Завърнали са се в с. Константиново преди десетина дни. Тази сутрин от отдел „Закрила на детето” посетиха дома и на място се убедиха, че условията са крайно мизерни и неприемливи за отглеждане на деца. Те са били оставени сами, а родителите й до момента не са открити. Според информация от съседи тръгнали да търсят пари в заем, разказа Жанета Желева. Първоначалното ни намерение беше децата спешно да бъдат изведени от тази нездравословна за тях среда, като ги настаним в приемните семейства от Димитровград. Най-голямото от децата е споделило, че имат вуйчо и вуйна в селото, те са се съгласили малките да останат при тях и вече са в дома им, за което е издадена административна заповед. Предстои да подадем искане до съда за потвърждаването й, какъвто е редът, обясни Жанета Желева.

Продължаваме да се опитваме да осъществим среща с родителите, както и ще наблюдаваме семейството, в което са настанени децата, увери тя.