/ Областна администрация Хасково
Във връзка с прогнозите за обилни валежи на 23 юли е задействан кризисният щаб в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), който следи денонощно състоянието на язовирите на територията на цялата страна.

Това съобщи председателят на Държавната агенция по време на съвместен брифинг с главния секретар на агенцията Николай Николов, областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Бедствено положение в Тетевенско заради порои, мъж загина

Той допълни, че към този момент няма язовири на територията на страната, които да представляват заплаха за населението, но предвид динамичната метрологична обстановка е засилено вниманието към всички водоеми.

„Ние като ръководство сме на място в региона на Хасково и Кърджали не само защото тук прогнозите са за най-обилни валежи, но и защото в тази част на страната са съсредоточени най-много водоеми.“, обясни Петър Горновски.
 
Областният управител на Хасково Станислав Дечев съобщи, че на територията на областта има 2307 язовира. Затова и вниманието към тяхната безопасност е изключително заострено, подчерта той и адмирира идеята за срещи с кметове и представители на общини в региона, тъй като преобладаваща част от язовирите са тяхна собственост.

Времето в сряда: облаци и краткотрайни валежи на места

Петър Горновски подчерта, че държавната агенция има пълна координация с институциите и са взети всички превантивни мерки от страна на държавата. „Сега най-важното е собствениците на язовири да изпълнят предписанията на ДАМТН – да се осигури свободен обем на язовирите и да се следи денонощно тяхното ниво.

Такива предписания са дадени във всички региони, където се очакват проливни дъждове“, допълни още председателят на ДАМТН и призова собствениците да бъдат максимално внимателни през следващите дни.
 
Какво стана след дъжда в Бургас? (СНИМКИ)

От началото на годината инспекторите на ДАМТН са извършили над 1170 броя проверки на язовирни стени и съоръженията към тях на територията на областите Хасково и Кърджали, като установени за спешен ремонт са 147.

Съставени са 143 акта за установено административно нарушение на язовирите на двете области. Продължават и масираните инспекции в цялата страна, като само за първите седем месеца на годината са проверени 2393 язовира и са съставени 304 акта.