Серия свои фотографии дарява Евгения Христова на галерия Чурчулиев
Серия свои фотографии дарява Евгения Христова на галерия Чурчулиев / DarikNews

Серия от свои фотографии ще дари на димитровградската галерия „Петко Чурчулиев” Евгения Христова, чиято изложба бе открита снощи там. Фотосите, които ще останат във фонда на местната галерия, ще избере уредникът й Надежда Стойнева. Това обяви при откриване на «Сянката и светлината» авторът й Евгения Христова.

Изложбата е 2 в 1, разположена и в двете зали. Включва експозициите "Вратата" и "Докосване до сянката", които вече са били представени на столичната публика, в Перн-Франция и в Братислава. „Вратата” показва моментните емоции на посетителите в дома на Евгения Христова и предизвика любопитството на местната публика.

Серия свои фотографии дарява Евгения Христова на галерия "Чурчулиев"
netinfo

Радвам се, че съм в Димитровград, където съм гостувала за живописните пленери през 80-те години на миналия век и с удоволствие приех поканата на Стефан Чурчулиев и Надежда Стойнева, коментира Евгения Христова.

Серия свои фотографии дарява Евгения Христова на галерия "Чурчулиев"
netinfo

Тя е възпитаничка на столичната Френска гимназия, където завършва „Изкуствознание”, а през1981г.- „Живопис” в Художествена академия- София,  заедно с Владимир Пенев, Ивайло Мирчев, Димитър Чолаков, Десислава Минчева и др. Участничка е в първия Пленер по живопис на Димитровград (1981), от който галерията в града пази две нейни картини. На 33 години претърпява катастрофа и остава прикована в инвалидна количка.  В началото на 90-те открива фотографията. През 1999 г. открива изложбата си „Светлопис”- фогография в София, през 2001 г. участва в националния преглед-конкурс „Фотография` 2000 –българска колекция” и във фотофиестата на Лозенец, където получава награда за дебютна изложба. През същата година представя „Докосване до сянката”, а през 2002 г.- Самостоятелната изложба „Между светлината и сянката”, за която получава приза на сп. „Изкуство”. Включва се в колективна изложба „Диалогично”  в рамките на „Европалия-България`2002”,  в Белгия. През 2003 г. прави самостоятелна изложба във френския фестивал „Перн и фотографията”. През 2007 г. открива изложбата си „Вратата”. През 2011 г. участва в документалния филм „Булеварден роман” (2012), където е един от двамата главни герои- фотографи.

Племенница на академик Светлин Русев, Евгения Христова е и един от неговите модели. Но не това е най-важното. Тя ни дава пример за висок дух, искреност, артистизъм и много човечност, посочи уредникът на димитровградската галерия Надежда Стойнева.