С 5% по-нисък ДДС за хлаба от следващата година иска Федерацията на хлебопроизводителите
С 5% по-нисък ДДС за хлаба от следващата година иска Федерацията на хлебопроизводителите / netinfo

С 5% да бъде намален ДДС за хляба от следващата година и с още 5 след две години ще настоява Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Крайната цел е постепенно и без сътресения за държавния бюджет ставката да падне под 10%, съобщи след Деветия национален събор на хляба в Хасково председателят на браншовата организация Димитър Людиев.

България е единствената европейска страна, в която няма преференциални стойности на ДДС за храните, а този данък формира съществена част от цената на хляба, коментира Людиев. Високият ДДС, според федерацията, е сред основните причини и за значителния дял на сивия сектор в бранша, който и в момента е около 30%, въпреки мерките през последните години. Ниската рентабилност е предпоставка и за ниските заплати в сектора, които средно за страната са между 350 и 550 лева и са повод специалистите масово да търсят работа зад граница.

До средата на лятото федерацията не прогнозира скок в цените на хляба. Определящи за евентуалното поскъпване след това ще бъдат количеството и качеството на новата зърнена реколта и цените на горивата.