Ремонт затваря библиотеката и музея в Димитровград
Ремонт затваря библиотеката и музея в Димитровград / Дарик радио-Хасково, Архив
Ремонт затваря библиотеката и музея в Димитровград
83441
Ремонт затваря библиотеката и музея в Димитровград
  • Ремонт затваря библиотеката и музея в Димитровград

Градската библиотека "Пеньо Пенев" и Историческият музей в Димитровград затварят врати за посетители от 11 януари до края на месец февруари, информират от общинската администрация. Причината са ремонтните дейности в сградата по проекта  "Съхраняване на културната идентичност на Димитровград в съвременния общоевропейски контекст", посочи днес кметът Иво Димов. Чуйте го в приложения файл.

Дейностите в общинския Детски и младежки център, който се помещава в същата сграда, няма да бъдат преустановявани, уточняват от общината в Димитровград.

Реалното изпълнение на проекта, чиято стойност е над 1 млн. лв., стартира в края на октомври 2015 г. Финансирането е по т. нар. Норвежки фонд- Европейското икономическо пространство, като за строително-ремонтни дейности са предвидени 798 000 лв. Работите включват ремонт на покрива, саниране, външен и вътрешен ремонт, подмяна на ВиК, електрически и отоплителни инсталации, както и изграждане на външен асансьор и рампи. Крайният срок за приключване на ремонтните дейности е 30 април 2016 г.

Историческият музей в Димитровград съхранява над 42 000 експоната, а фондът на библиотеката е от над 250 000 единици, които до момента не се съхраняват при необходимите условия и такъв ремонт бе крайно наложителен, коментира при старта на работите заместник-кметът Яшо Минков.