/ БГНЕС
В сектор „Български документи за самоличност” е създадена необходимата организация за обслужването на граждани, на които изтича валидността на документите през 2020 г., съобщиха от полицията в Хасково.

Новите лични карти с чип ще се печатат под земята

Предвид очаквания голям брой граждани, които ще се наредят на гишетата през идната година, от сектора напомнят, че заявления за смяна на лични карти, паспорти и свидетелства за правоуправление могат да се подадат преди срока им да изтече.

Традиционно в ОДМВР Хасково се очаква напливът от граждани през втората половина на годината да е по-натоварен. Уведомяваме гражданите, че през първите четири месеца на годината опашките са най-малки и ако желаят могат да  избегнат по голямото струпване на хора и да съкратят извършването на административната услуга с предсрочна подмяна на документите си.

През 2020 г. изтича срокът на много лични карти, МВР взима мерки

Граждани, които притежават валиден електронен подпис могат да се възползват да ги подадат на онлайн адрес: https//e-uslugi.mvr.bg Служителите от паспортна служба могат да осъществят организиран прием на заявления за лични документи от държавни институции, общинска администрация, кметства, фирми, ако затова има постъпило искане.

Приемането ще се извърши на място от служителите с мобилна биометрична станция. Според гласуваните през лятото законови поправки, български документ за самоличност ще може да бъде получен и извън страната лично, по пощата чрез лицензирана куриерска фирма.

Предвидена бе и нова процедура за подаване на заявление за подмяна на личните документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР.

Трета биометрична станция заработи заради предсрочното подновяване на лични документи (СНИМКИ)

В област Хасково за 2020г предстои подмяната на 91 337  лични документи, от които 37 980 лични карти; 29 065 паспорта и 24 292 шофьорски книжки. От началото на 2019 г. до момента на територията на областта са издадени 63 890 лични документи, през 2018 г. - 62 627 , а през 2017 г. - 52 839 броя.

Към 28 ноември в региона има 2370 граждани с постоянен адрес на територията на областта с изтекъл срок на валидност на личната си карта. Документите с изтекъл срок са невалидни и подлежат на подмяна!