Предстои мащабна реконструкция на Капитан Андреево, от Световната банка днес се запознаха с проекта
Предстои мащабна реконструкция на Капитан Андреево, от Световната банка днес се запознаха с проекта / Снимка: Митница - Свиленград

Представители на Световната банка от Вашингтон и София, на Министерството на търговията и митниците в Турция и Финансовото министерство на България посетиха митниците на турско-българската граница на Капъкуле и Капитан Андреево. Срещата бе инициирана от Европейската комисия и правителството на Турция, като целта бе да се извърши наблюдение и оценка на оперативните гранични мениджърски практики.
На Митнически пункт Капитан Андреево гостите се срещнаха с ръководството и митнически служители на Митница - Свиленград. Началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов презентира мащабния проект за реконструкция на МП „Капитан Андреево" и очакваните резултати, свързани с оптимизиране на времето за обработка и проверка на превозните средства и пътникопотока чрез изграждане на двойно повече платна на изхода и входа, общо 36, както и осъществяване на контрола на една линия, съвместно със служителите на Гранична полиция. Освен това се предвижда изграждане на още 3 нови халета за физическа проверка, както и монтирането на още рентгенови системи, сподели още Караиванов. Проектът се финансира със заем от Международната банка за възстановяване и развитие и от държавния бюджет, а целта е пунктът да отговаря на световните стандарти като външна граница на Европейския съюз.

Началникът на Митница - Свиленград запозна гостите и със структурата и дейността на митническата администрация. Той акцентира върху успехите в борбата с контрабандата и наркотрафика като представи сравнителен анализ през последните години.

Особен интерес прояви представителят на Световната банка към работата на Митница - Свиленград във връзка с нарушенията на права върху интелектуална собственост, при които общият брой на задържаните от митническите служители на МП Капитан Андреево от началото на годината до момента стоки надхвърля 35 000 артикула, а през изминалата 2012-а над 100 000 артикули.
По-късно гостите се запознаха и с практическата работа, свързана с митническия контрол, осъществяван на вход и изход на МП Капитан Андреево.