Пореден протест срещу бежанците в Харманли
Пореден протест срещу бежанците в Харманли / Darik News, архив

Поредния протест срещу бежанците организира в социалната мрежа ИК "За Харманли". Днес той е насрочен за 11 ч. с мотото „Да спрем дискриминацията на българите в България!”. Очакваше се 50-местен автобус от столицата да доведе в Харманли желаещи да подкрепят недоволството, при цена за транспорта 16 лв. Снощи в социалната мрежа Елена Ваташка, която организираше пътуването, написа:

„Няма да има утре автобус до Харманли за протеста срещу дискриминацията на българите в България и намеренията за откриване на втори "бежански" лагер в града. Нямаше достатъчно желаещи хора, които да потвърдят предварително.” Които все пак имат възможност, нека се комбинират по коли, призовава тя. Поне два автомобила ще тръгнат в подкрепа на харманлийския протест, става ясно от дискусиите за събитието в социалната мрежа. Пак там организаторите му изброяват някои от причините за него:

„На границата никой не проверява бежанците които пристигат. Достатъчно е устно или писмено да удостоверят своята принадлежност, за да получат бежански статут в България - различни по етническа принадлежност и вероизповедание, 80% от тях не са сирийци и не бягат от размирни зони.

- В Харманли, бежанците са толкова много, че вече на всеки трети български граждани в града, се пада по един имигрант.

- Около 70% от бежанците получават преводи на всеки 2 седмици между 500 и 1000 евро. Служители в офиси за бързи преводи, дават сигнали, че тези пари влизат от Великобритания , Германия и Франция, и се траншират от Близкия Изток, преминават през няколко държави, докато се изгуби първоначалния източник и влизат през страна членка на ЕС. Ако е декларирано, че се изпращат от роднина на лицето - те са не проследяеми и не подлежат на контрол от Министерство на финансите.

- До голяма степен преводите са свързани с Фондация Иршад (бившата фондация "Тайба", която в недалечното минало бе уличена в разпространение на радикален ислям в България), закриляща нелегалните имигранти, влизащи незаконно на българска територия , в по-голямата си част араби от Близкия Изток, Северна Африка и Средна Азия.

Според някой граждани – напливът, който идва към България, са военни престъпници, които са извадени от турски затвори и директно чрез канал от Истанбул се вкарват в България.

- Имигрантите се движат свободно из града, извършвайки непристойни действия на публични места нарушавайки обществения ред. Властите не предприемат нужните мерки, чувстват се безнаказани, за което съдействат и редица неправителствени организации, а също така и самите служители на самия лагера.”

Това е поредният протест срещу бежанците в Харманли, организиран в социалната мрежа. За втори път- навръх Тодоровден. Липсата на привърженици преди Петя Георгиева- основният двигател на недоволството в Харманли, обясни с организирани за празника кушии, чиято цел била да саботират протеста. И тогава не липсваше политическо присъствие, но харманлийци се брояха на пръсти.

 

За днешния протест заявилите в социалната мрежа, че ще се включат, са 124, още 42 са дали знак, че може би ще отидат.