Почват да броят гъските в региона
Почват да броят гъските в региона / netinfo

Ежегодното среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Хасковска и Кърджалийска област ще се проведе през уикенда, съобщиха от РИОСВ.

Пет екипа от по пет души - експерти от екоинспекцията, орнитолози и  доброволци от Българското дружество за защита на птиците, ще обиколят всички по-големи водоеми в двете области, където зимуват водолюбивите птици. През първия от двата почивни дни ще бъдат посетени големите язовири „Студен кладенец", „Кърджали", „Ивайловград" и „Боровица", както и множество по-малки водоеми в Източните Родопи и Сакар, за които се знае, че има струпвания на птици през зимата.

У нас тази година среднозимното преброяване ще обхване над 200 територии, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие и всички водоеми във вътрешността на страната - езера, язовири и поречия на реки.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е част от общоевропейското преброяване и е официално приета методика за наблюдение в националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Целите му са да се определи размерът на европейските популации на тези видове птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват.

Над 6600 водолюбиви птици преброиха експертите във водоемите от региона през миналата година.