Пазарът в Димитровград с електронен регистър, киоски и нов безплатен паркинг
Пазарът в Димитровград с електронен регистър, киоски и нов безплатен паркинг / DarikNews
Пазарът в Димитровград с електронен регистър, киоски и нов безплатен паркинг
72775
Пазарът в Димитровград с електронен регистър, киоски и нов безплатен паркинг
  • Пазарът в Димитровград с електронен регистър, киоски и нов безплатен паркинг

База данни за фирмите, представени на прочутия Димитровградски пазар, събират чрез доброволна анкета с търговците по проект за изработване на електронна информационна система. Тя ще бъде достъпна за гражданите както чрез интернет, така и с монтирането на два киоска – компютри за обществен достъп, които ще бъдат с тъчскрийн, разположени в специални кабинки, снабдени с климатици, с общ сървър и принтери. Единият ще е на площада пред спортна зала „Младост”, а другият- на новия паркинг с над 100 места, който община Димитровград изгражда по същия проект. Разработката е на стойност 560 277,28 евро или 1 095 790,30 лв. и е първата с подобен мащаб, която се реализира на територията на Неделния пазар- част от структурата на „Общински пазари”-Димитровград, подчерта на пресконференция днес заместник-кметът Светослав Стойков, който е и ръководител на 3-членния екип. Проектът е и първият по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция, като водещ партньор е Димитровград с бюджет от 585 841,68 лв., а от турска страна- община Узункюпрю.

Върху обществените ползи от реализиране на проекта акцентира днес заместник-кметът Стойков, като подчерта, че общината не е равнодушна и към проблемите на живущите в кв. Каменец, свързани със струпването на огромен брой хора и автомобили в пазарните дни петък-неделя. Той потвърди поетия ангажимент, че тяхното желание за детска площадка в квартала и беседка за хората от третата възраст ще бъде изпълнен веднага след като приключат работите по изграждане на паркинга за 86 автомобила, 6 автобуса и 9 камиона, пътни връзки за вход, изход и пешеходна пътека в района на Неделен пазар,  ул. Ивайло. Общата му площ ще е 4 296 кв. м, а заложената стойност е 153 334,00 евро.

Пазарът в Димитровград с електронен регистър киоски и нов безплатен паркинг
netinfo

Вече е избрана фирмата, която ще изпълнява обекта, като срокът е 14 месеца. Площадката е открита, съгласно изискванията на ЗУТ. Строителите обещаха, че ще се опитат максимално да съкратят срока, а предвид притесненията на живущите в околните блокове, че ще имат затруднения с паркирането в пазарни дни, обмисляме варианта да се работи на етапи, като част от терена да се използва за спиране на коли, посочи днес Клавдия Тончева, която осъществява инвеститорския контрол.

Пазарът в Димитровград с електронен регистър киоски и нов безплатен паркинг
netinfo

Чрез този проект се надявам, че наистина до голяма степен ще успеем да решим един от големите проблеми за пазара- този със свободните места за паркиране на търговци и посетители, посочи и управителят на общинското тържище Димитър Вълчев. На новия паркинг, който ще бъде безплатен и в делнични дни достъпът ще свободен. Надяваме се, че така ще разтоварим околните сервизни улички и паркинги пред жилищните блокове, което също би било добре за обитателите им, посочи Светослав Стойков.

Пазарът в Димитровград с електронен регистър киоски и нов безплатен паркинг
netinfo

През месец юли предстои процедурата по избор на доставчик за киоските, компютърни системи, комуникационен сървър, климатици и принтер. До края на юни ще бъде готова и базата дани с търговците, които работят на Неделен пазар и ще се сключи договор за изготвяне на електронния регистър, обясни днес координаторът Диана Димитрова.

Пазарът в Димитровград с електронен регистър киоски и нов безплатен паркинг
netinfo

Предвидено е също и отпечатването на бизнес каталог със събраната база данни на български, турски и английски език в тираж 4 000 броя, който ще се разпространява безплатно.

Аналогични са и дейностите в Узункюпрю, като там обаче се предвижда ремонт и подобрения на вече съществуващ паркинг към важен за града търговски обект, уточни още ръководителят на екипа от българска страна Светослав Стойков. Чуйте го с още информация в приложения файл.