Димитровград, Национална научна конференция
Димитровград, Национална научна конференция / Дарик радио, Хасково
Откриха „Светът на българина през ХХ век” в Димитровград
94004
Откриха „Светът на българина през ХХ век” в Димитровград
  • Откриха „Светът на българина през ХХ век” в Димитровград
Националната научна конференция на тема: „Светът на българина през ХХ век” бе открита днес в Димитровград. Организатор е Историческият музей и това е втори национален форум по тази тема, като първият бе през 2011 г. Този път конференцията е посветена и на 70-годишнината на Димитровград.
 
Над 50 са докладите, които ще представят в продължение на два дни и 6 заседания 59 специалисти от цялата страна- историци, архитекти, етнографи, изкуствоведи и др.

Димитровград, научна конференция
Дарик радио, Хасково

Форумът в зала „Гроссето“ днес откри директорът на димитровградския музей Елена Георгиева. Приветствия към участниците отправиха кметът Иво Димов и областният управител на Хасково Станислав Дечев. Ехото от тази конференция ще се чуе не само в Димитровград, посочи кметът Димов. Областният управител Станислав Дечев подчерта: „Този град доказа своята жизненост, защото дори и след падането на строя, който го създаде, Димитровград остава еталон за младежки дух и устойчивост.“

Димитровград, научна конференция
Дарик радио, Хасково

Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Искра Баева, която днес води и първото заседание. Форумът продължава до 18 ч. днес в зала „Гроссето“, като продължава от 9 часа утре.
 
По-късно представените научни доклади ще бъдат издадени в сборник, какъвто има и от първата научна конференция „Светът на българина през ХХ век“.