Обсъждат възстановяването на църквата в Лешниково
Обсъждат възстановяването на църквата в Лешниково / netinfo

Епархийският наместник на Харманли Атанасий, свещеникът на село Лешниково отец Живко и областният управител Ирена Узунова се срещнаха днес в митрополията в Стара Загора с митрополит Галактион по повод възстановяването на 132-годишния църковен храм в селото. Държавата и митрополията ще си подадат ръка в снабдяването на епархийското настоятелство с документ за собственост на църковната сграда и регистрирането на църковното настоятелство. Прогнозата е, че това ще стане в следващите две седмици.

Преди няколко години в църковния храм в село Лешниково е бил започнат ремонт от харманлийски бизнесмен, който обаче е останал недовършен поради недостиг на средства. По повод този ремонт от благодетеля е бил изготвен проект за възстановяване на църквата. Отец Атанасий се ангажира да открие бизнесмена, за да му предложи да се ползва готовият вече проект за изпълнение. В противен случай ще се премине към изготвянето на изцяло нов проект, което ще забави началото на възстановителните дейности. Областният управител Ирена Узунова се ангажира с осигуряване на безплатна правна помощ за снабдяване на църквата с нотариален акт, както и с намирането на най-бързия и работещ вариант за отпускане на целеви средства по европрограми.

На срещата беше обсъдено и състоянието на църквата в засегнатото от наводненията село Бисер, която в началото на миналия век е била наново изградена, защото предишната е била унищожена от пожар. Тази година храмът в село Бисер ще стане на 100 години и се нуждае от ремонт и обновяване. Отците се ангажират да набавят необходимите документи, за да   кандидатстват за обновяване на светата обител.