/ iStock/Getty Images
Община Хасково подписа официално меморандум за сътрудничество с българско училище в гръцкия град Комотини.

Подписи под документа в присъствието на медиите положиха кметът на общината Станислав Дечев и председателят на дружество "България" Генка Пападопулу, което отговаря за неделната образователна институция "Второ българско неделно училище (ВБНУ) "Св. Иван Рилски".

Община Хасково иска сама да стопанисва най-големите паркинги в центъра на града

"Споразумението вече бе одобрено от Общинския съвет. Вече дори имахме възможност да окажем помощ с предоставянето на дъски и чинове", каза Дечев. Той изрази надежда, че сътрудничеството може да продължи с побратимяване на Хасково с гръцкия административен център. В първата си година на съществуване в училището са се обучавали 20 деца.

Пападопулу припомни, че дружеството е основало българско училище първо в Кавала, което вече има един филиал в Драма, а предстои и откриването на нов. Меморандумът предвижда обмен на ученици от двете страни и съдействие на община Хасково при организиране на ученически лагери, екскурзии и посещения в Хасково и нейните културни, исторически и природни забележителности.

"Тази учебна година в целия свят врати ще отворят общо 75 български училища, от които 15 в Гърция", каза директорът на дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" в Министерството на образованието Татяна Михалевска. 
БТА