Сесия, почетни граждани, бездомни кучета
Сесия, почетни граждани, бездомни кучета / Дарик Нюз, Архив
Извънредна сесия на Общински съвет - Хасково се провежда в този момент. Една единствена точка обсъждат местните депутати. Те трябва да одобрят система за прием на деца в първи клас в общинските училища. Приемането на такава система се налага, заради новия Закон за училищното образование. В Хасково има 10 училища, които приемат ученици в първи клас.

С приемането на Системата ще се осигури контрол върху процесите на кандидатстване, класиране и записване на учениците в училищата от град Хасково. Ще се въведат ясни правила за прием и ще се гарантира по-добра информираност на родителите при кандидатстване на децата в І клас съобразно техните желания, възможности и интереси. Ще се постигне по-голяма прозрачност и публичност при организацията и провеждането на приема на децата в първи клас, като се спазват заложените в Системата условия, изисквания и критерии. 

В Наредбата са заложени основни критерии, но най-водещият е близостта на училището до адреса на родителите/настойниците и/или най-краткото време за достигане до училището.