НОИ и НАП интегрират системите си за електронно обслужване
НОИ и НАП интегрират системите си за електронно обслужване / Dariknews.bg, архив

Националният осигурителен институт и Националната агенция за приходите подписаха завчера споразумение за взаимодействие при осигуряването на достъп до електронни административни услуги. С документа се регламентират реда и начина за електронна свързаност между двете институции, което ще даде възможност за осъществяване на интеграцията на персоналните кодове на НОИ и НАП. По този начин осигурените лица, които имат 12-цифрен персонален идентификационен код, издаден от НАП, ще могат  да достъпват справочните услуги  и от информационната система на НОИ.

От 1 юли 2015 г. справочната електронна услуга „Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране“ от интернет страницата на НОИ, вече е достъпна и чрез ПИК на НАП. Тя е публикувана в рубриката „Е-услуги“/Справки/ по ЕГН и ПИК на НАП. След потвърждаване на избор за достъп до нея чрез ПИК на НАП, потребителят автоматично се пренасочва към сайта на приходната агенцията. Съгласно установения ред, лицето  въвежда своя личен идентификатор и персонален код. След успешна оторизация справката се изпълнява автоматично, като се визуализира на сайта на НОИ.

Предстои списъкът на електронните услуги на НОИ, които да могат да се ползват с ПИК на НАП, да бъде  разширяван. В него ще бъдат включени и други справки, предоставяни на осигурените лица по ЕГН или на осигурителите по ЕИК/БУЛСТАТ.

За да получите персонален код е достатъчно да се подаде „Заявление за ползване на електронни услуги, предоставяни от НАП чрез ПИК“, напомнят от офиса на НАП в Хасково.  Документът е наличен както в офисите на Агенцията в цялата страна, така и в електронен вариант на интернет страницата на НАП. Заявлението се подава в компетентния офис по постоянен адрес на лицето, а ПИК-кодът се издава веднага и безплатно.