Научна конференция и рок за половин век планетариум в Димитровград
Научна конференция и рок за половин век планетариум в Димитровград / DarikNews, архив

50-годишнината си отбелязва с 3-дневни прояви, които започват от днес, първият планетариум в България „Джордано Бруно"-Димитровград. От днес той ще е домакин на VII-та национална научна конференция на Съюза на астрономите в България. Тя ще бъде открита в 13.30 ч., в зала „Гросето", където почетни знаци ще бъдат връчени на специалисти за приноса им в развитието на НАОП „Джордано Бруно", съобщи директорът Димитър Кокотанеков. До 16.30 ч. е предвидена пленарна сесия, а в 18.30 ч., на откритата сцена на бул. България (до паметника Трите музи)- дебютен концерт на столичната рок група „Контакт", в която свирят преподаватели по астрономия от софийския университет.

Утре в семинарната зала на димитровградския планетариум е същинската част на конференцията. По програма от 9 до 10.30 ч. е първото заседание"Звездна астрофизика". От 11.15 до 12.15 ч.- второто- „Извънгалактична астрономия". Третият доклад е „Физика на Слънцето, Слънчевата система и слънчево-земните взаимодействия" и четвъртото заседание- от 15 до 19 ч. „Астрономически инструменти, дидактика на астрономията". Вечерта е предвиден рецитал на авторски песни с мотото „Необикновени срещи".

VII-та национална научна конференция на Съюза на астрономите в България ще бъде закрита на 10 юни, в семинарната зала на планетариума.