Нарушенията, за които да внимаваме на изборите днес
Нарушенията, за които да внимаваме на изборите днес / DarikNews.bg, Архив

Днес гласуваме за президент и на националния референдум. Асоциация "Прозрачност без граници" предупреждава за нарушенията, за които да внимаваме по време на вота. Ето какво е абсолютно недопустимо в деня на вота:

1. В изборните помещения да присъстват кандидатите за президент и вицепрезидент. Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите пък задължително носят обозначителни знаци;

2. Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите;

3. Организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване;
4. Възпрепятстване на избирателите да гласуват;

5. Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели;
6. Разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота;

7. Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите;

8. Раздаване на пари;

9. Опрощаване на дългове;

10. Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги.

Ако забележите нещо нередно, се обръщайте своевременно към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно, да проверят сигнала и да прекратят незаконни действия.

За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, сигнализирайте компетентните органи. Сигнали можете да подадете и до Асоциация „Прозрачност без граници" на безплатен телефон - 0800 11 224.

На сайта www.samizbiram.bg можете да намерите пълна информация за възможните нарушения и престъпления против избирателните права на гражданите и към кои институции да се обръщате ако забележите такива.

Източник: Nova.bg