Над 30 се надпяват в с. Крепост. Галерията на открито там- с ново пано
Над 30 се надпяват в с. Крепост. Галерията на открито там- с ново пано / DarikNews, архив
Над 30 се надпяват в с. Крепост. Галерията на открито там- с ново пано
64083
Над 30 се надпяват в с. Крепост. Галерията на открито там- с ново пано
  • Над 30 се надпяват в с. Крепост. Галерията на открито там- с ново пано

Над 30 състава ще участват в 14-я Национален фолклорен събор „Читалището-храм на българския дух” в димитровградското село Крепост днес. За 4-и път паралелно с надпяването има и Празник на черешата.

Официалният старт на конкурса е планиран за 14 ч., когато в читалището там ще бъде открито и поредното пано – дарение от художника Христо Панев. „Фолклорен празник” се казва паното, разположено в читалището- организатор на надпяването заедно с местното кметство и община Димитровград. Христо Панев и брат му- Панчо Панев, които са родом от село Крепост, го превърнаха в истинска галерия на открито, като изрисуваха и дариха над 25 пана, разположени върху обществени сгради- читалището, училището, кметството, църквата, здравната служба. Братята-художници бяха обявени за почетни граждани на Димитровград през 2009 г., а селото получи Златен печат за уникално европейско селище, присъден от Европейския форум на експертите, в който участват  160 учени и творци.

Над 30 се надпяват в с Крепост Галерията на открито там с ново пано
netinfo

Конкурсната програма днес започва от 14.30 ч. Преди това- домакините с представителен хор за изворен фолклор при НЧ „Селска пробуда-1927” с ръководител Недялка Колева. В журито тази година са Николай Николов от Стара Загора, Александър Милушев от Хасково и народният певец Тодор Кохухаров. С неговите песни и изпълнения на Клуба за народни хора в село Крепост ще завърши надпяването в 19 ч. Концертът на Тодор Кохужаров по програма продължава до 20 ч., когато комисията ще обяви победителите в 14-я национален фолклорен конкурс. Сред участниците тази година са състави от общините Стара Загора, Минерални бани, Димитровград, от Дебър, Караджалово и др., информира секретарят на „Селска пробуда-1927”- Крепост, Димитрия Русева. Чуйте я с още информация в приложения файл.

Празненствата в село Крепост по повод събора му, който се отбелязва в деня на Св. Св. Константин и Елена 21 май, продължават и утре- 20 май, с концерт на орк. „Родопи” с ръководител Борис Христев.