Монтираха купола на часовниковата кула в Хасково
Монтираха купола на часовниковата кула в Хасково / DarikNews

Куполът на часовниковата кула, която се възстановява с дарения в центъра на Хасково, бе поставен днес. Повече от 2 часа продължи монтажът, който проследиха на място кметът Георги Иванов и заместник му Минко Ангелов.

Около 1.5 тона тежат куполът и основата му. Осмоъгълник е формата му, като основата е от дърво, изработена от местния майстор Мехмед Топчу. Негово е и скелето за купола. 1.60 м е висок върхът на часовниковата кула, облицован с медна ламарина и обшивка рибена кост. 100-годишна гаранция за качеството на изработката и материала дава майсторът Исмет Сабри. За около 20 дни, в които работил по близо 14 часа без почивка, е приключил работа той. Проектът е на скулптора Господин Тенев-Гуспата, който е автор на монтираната върху сградата на общината скулптура на бухал и на „кацналата” върху стълб пред нея Баба Яга.

Монтираха купола на часовниковата кула в Хасково
netinfo

Часовниковата кула на площад „Атлантически” е с височина около 23 метра, като корпусът и е от камък. Очаква се скоро да пристигне часовниковият механизъм- 3 циферблата от Великобритания, които ще бъдат монтирани върху дървената част на купола от английски майстори.

Монтираха купола на часовниковата кула в Хасково
netinfo

Часовниковата кула в Хасково е построена в началото на 19 в. като символ на града. Служила е и за наблюдателен пункт на пожарната. През 1913 година, по неясни причини, е разрушена. През 80-те години на 20 век на мястото бе издигнат монументът "1 000 години Хасково", върху който също има часовников механизъм. За Денят на Хасково 8 септември е планирано официалното откриване на възстановената часовникова кула- година след като бе направена първата копка.