Министър Танева похвали Свиленград, Общината си връща ДДС от четвърт милион
Министър Танева похвали Свиленград, Общината си връща ДДС от четвърт милион / Снимка: МВР

Заместник-кметът Мария Костадинова бе сред специалните гости на церемонията по удостояване на министъра на външните работи Даниел Митов с отличието на Малтийския орден -  Големия Кръст за заслуга „ProMeritoMelitensi“ на Суверенния военен хоспиталиерен Орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. Той бе връчен от посланик Алберто Леончини Бартоли, дипломатически съветник и специален пратеник за церемонията на Великия Магистър на Ордена Негово Височество Фра`Метю Фестинг.

Поканата за събитието бе отправена към ръководството на общината от Суверенния орден на Малта в България. Церемонията се състоя в Гранд хотел „София” на 6 октомври в присъствието на министри, български и чужди дипломати, духовници,  банкери, журналисти. След церемонията заместник-кметът Костадинова разговаря с министъра на земеделието Десислава Танева.

„В непосредствения ни разговор министър Танева похвали община Свиленград за успешното отчитане в срок на проектите към Програмата за развитие на селските райони и потвърди, че в резултат на качествената и бърза подготовка на отчетните искания общината ще може да си възстанови ДДС от около 240 000 лева”, сподели заместник-кметът.

Малтийският орден е една от най-големите и ефикасни хуманитарни организации в света, която с това отличие високо оценява миротворната  международна  дейност на българската държава и усилията й за преодоляване на конфликтите в различни региони на планетата и трагичните последствия от тях за милиони страдащи хора.

Богатата и активна хуманитарна дейност на Суверенния военен орден на Малта включва и взаимодействие с община Свиленград. В края на миналата година по предложение на кмета на Свиленград Георги Манолов бежанският център в Пъстрогор получи компютърно оборудване и интернет-мрежа с финансова помощ от страна на Тайван и Суверенния орден на Малта в България. Тогава посланикът на Тайван в Атина Пол Чанг и посланикът на  Малтийския орден Камило Дзуколи се срещнаха с Манолов и обсъдиха идеи за предстоящо взаимодействие в области, характерни за икономиката на района като производството на екологично чиста селскостопанска продукция, туризъм, лека промишленост.