Мащабни инфраструктурни проекти обсъдиха новият турски консул и областната
Мащабни инфраструктурни проекти обсъдиха новият турски консул и областната / netinfo

Областният управител Ирена Узунова прие днес новия генерален консул на Турция в Пловдив, Шенер Джебеджи, придружен от търговския аташе Баръш Йеничери. Това бе първата официална визита в Хасковска област, след встъпването на генералния консул в длъжност през август миналата година. Преди това дипломатът е работил в посолството на Турция в Москва, а по-рано е бил в турската мисия в Лондон.

Областният управител представи големите инфраструктурни проекти и възможности за трансгранично сътрудничество на региона и се спря върху стратегическото местоположение на Хасковска област, свързваща Европа и страната ни с Турция и Гърция, посредством автомагистрала „Марица". Консулът бе запознат с напредъка по реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево", където до есента ще приключи работата по изграждането на трансграничен контактен център на граничните служби от България, Турция и Гърция. Областният управител акцентира още върху постигнатия облекчен визов режим за турските граждани, посещаващи страната ни, както и върху възможностите за бизнес сътрудничество в областта на спа-туризма и винарството.

Господин Джебеджи подчерта, че Хасковска област е изключително важна за турската страна и е налице желание за увеличаване на обема на турските инвестиции и развитие на бизнес отношенията.

Тази първа опознавателна среща бе определена като мост на сътрудничество и приятелство между двете страни. Господин Джебеджи сподели идеята за разширяването на икономическите и културни връзки и прие с радост покана до валията на Одрин за гостуване в Хасковска област.

Генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи отговаря още за областите Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Смолян, Велико Търново, Стара Загора и Габрово.