/ Община Свиленград
Голмайсторът на България - свиленградчанинът Мартин Камбуров получи знака „Почетен гражданин на Свиленград” от кмета на общината Георги Манолов. Това бе кулминацията на традиционната годишна церемония за награждаване на най-добрите спортисти и спортни клубове в Свиленград.

Отличиха най-успешните за Харманли и Свиленград

Снощи в Спортната зала от общината връчиха грамоти, парични и предметни награди на 8 спортисти и 16 спортни клуба, завоювали през 2018 г. високи спортни постижения.

Мартин Камбуров, Свиленград
Община Свиленград

Специален гост на събитието бе Мартин Камбуров. По предложение на кмета на Свиленград инж. Георги Манолов и с Решение № 846 от 27 април 2018 г. на Общинския съвет той бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Свиленград” за приноса му за развитие и прослава на родния град и за изключителни постижения в областта на българския и световния футбол.

Индивидуалните му награди са: Най-добър нападател в Група „А” - 3 пъти: 2009, 2013, 2014 ; 2-ро място в класацията Футболист на годината за 2017 г.,  Шампион на България, Шампион на Обединените арабски емирства, носител на Суперкупата, пет пъти голмайстор на елита, най-добър нападател, осъществил седем хеттрика и други. С последните си попадения от април 2018  достигна  200 гола в кариерата си и се записа като вторият най-добър нападател в родната футболна история след Петър Жеков.

Почетният знак и удостоверението за почетното гражданство му бяха връчени от кмета Георги Манолов пред пълната зала аплодиращи го спортисти, представители на спортните клубове, ученици и много граждани. Там бяха и неговите родители.

Камбуров благодари на кмета и на общината за високото признание за неговия труд и заяви, че се гордее че е от Свиленград. В приветствието си Георги Манолов посочи Мартин Камбуров, като пример за всички деца и младежи, които искат да се развиват и да постигат успехи. Тръгвайки от малкия град вие можете да имате самочувствие с труда и успехите си и да бъдете граждани на света, обърна се той към младите хора в залата.

Спортисти, Свиленград
Община Свиленград

Индивидуални предметни награди и  грамоти бяха връчени на осем изявени спортисти:  Стефани Данаилова от шахматния клуб, която през изминалата 2018 година спечели 4 купи, 6 златни и 3 сребърни медала.

Жаклин Петкова от хандбален клуб „Свиленград” . Тя е капитан на отбора на девойки до 16 години, включена е в националния отбор на България за участие в Евроквалификациите. Тренира и в отбора на жените в „А” група, където получи приза  „голмайстор”  на годината.

Спортисти, Свиленград
Община Свиленград

Филип Магалчев от колоездачен клуб „Свиленград – 1924”, има зад гърба си за 2018-та година 13 сребърни медала и един бронзов, като заедно с това е носител и  на Купа „Стара Загора”.

Денислав Проданов е многократен медалист в тениса. На Държавното зимно и лятно лично първенство печели първо място за двойки и трето място сингъл. Печели също трето място на Международен турнир до  шестнадесетгодишна възраст в гр. Свиленград. В Пловдив, Созопол, Сливен и Бургас си завоюва медали на челни позиции, като на половината турнири се бори във възрастова граница до осемнадесетгодишна възраст.

Кристияна Димитрова е състезателка по футбол. Включена е в Националния отбор при девойки до седемнадесетгодишна възраст. Заедно с това съчетава участието си в Женски футболен клуб „Пълдин”-Пловдив, където заради лидерските си качества е избрана за капитан на отбора. На Държавно първенство в Казанлък

Женския футболен клуб завоюва трето място на девойки до 15 години, а Кристияна  печели приза за „най-добър нападател”. На футболно първенство за девойки до 16-годишна възраст в гр. Благоевград отборът й печели първо място и шампионска титла.

През месец октомври на футболен турнир в Хасково за девойки до 17 години свиленградчанката завоюва титлата „голмайстор” на турнира с най-запомнящия се гол директно от центъра.

Александър Ангелов е привлечен в Колоездачен  клуб „Несебър”. На Държавен шампионат в Пазарджик на 2000 метра печели трето място, на 1000 и на 200 метра завоюва втора позиция. На писта 500 метра и отборен спринт печели първо място.

В състезанието за купи „Стара Загора” и  „Слънчев бряг” колоездачът се класира на първо място. За тази състезателна година Александър има общо шест златни, четири сребърни и пет бронзови медала.

Младият състезател на „Тенис клуб – Свиленград” Георги Георгиев през изминалата 2018 г.  се доказа като най-добрия тенисист на България в детско-юношеската възраст. На Държавно лично първенство Георги стана първият държавен шампион на България, който Свиленград има в историята на този спорт. 

Като първа ракета на страната ни  той  изведе България до престижното трето място в зоновата надпревара на зимните и летни европейски отборни купи. Спечели четири шампионски титли на сингъл и на двойки в международни турнири на тенис Европа.

Попадна в първата осмица на два от най-силните турнири на световно ниво, които се проведоха във Франция. Беше финалист, полуфиналист и четвъртфиналист в още пет европейски турнира. През изминалата година спечели на сингъл двата държавни турнира, организирани от Българската федерация по тенис. Стана и двукратен шампион в надпреварата на двойки в два държавни турнири за юноши до 14 години.

Димитър Петров – първият световен шампион на Свиленград е състезател за спортен клуб по кикбокс „Тангра”. Своето изключително представяне той прави на Световното  първенство по кикбокс през месец септември в Италия.

Димитър става безспорен златен  медалист в стил лоукик и печели титлата  световен шампион. На Държавния шампионат през месец ноември, който се проведе в Свиленград, Димитър се окичи отново със златен медал. Шампион е и на Балканското първенство.

Отличените с грамоти и парични премии са 16 спортни клуба: Спортен клуб по борба „Христо Ставрев”,  Футболен Клуб „Евророма”, спортен клуб по бадминтон  „Свиленград”, Спортен клуб по тенис на маса „Граничар”, Шахматен клуб “Шахматен център Свиленград-2013”, Спортен клуб по танци „Меджик- 2009”, Спортен клуб по танци „Златните момичета”, Футболен клуб „Свиленград”, Колоездачен клуб „Свиленград 1924” , Детско-юношеската школа на футболен клуб  “Свиленград-1921”, Спортен клуб по гимнастика „Александър Фотев”, Спортен клуб по пожаро-приложен спорт „Динамика”, Спортен клуб „Изида-Свиленград”, Тенис клуб “Свиленград“, Спортен клуб по кикбокс  „Тангра”,  Хандбален клуб „Свиленград”.

Спортисти, Свиленград
Община Свиленград

Наградите връчиха кметът Георги Манолов, народният представител Никола Динков, заместник-кметът Мария Костадинова и общинските съветници Николина Пехливанова и д-р Георги Карамфилов.