Награди в Харманли и Свиленград
Награди в Харманли и Свиленград / Областна администрация, Хасково
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, депутатите Делян Добрев и Георги Станков и областният управител на Хасково Станислав Дечев бяха част от гостите на церемониите „10 причини да остана в моя град” в Харманли и Свиленград. В рамките на инициативата бе представена фотоизложба с най-значимите 10 обекта, които са променили живота на  хората по места и са мотивирали млади хора да останат да живеят тук.
 
Домакинът на форума „10 причини да остана в моя Харманли” бе кметът на общината Мария Киркова. Специални отличия получиха лекоатлетът-ветеран Кольо Налбантов, Мария Милкова от СУ ”Неофит Рилски” за изключителните й знания по история, за качествена  продукция и бързи темпове на налагане на българска марка бе отличена Даниела Зайчева. Призът бе връчен от народните представители Делян Добрев и Георги Станков, които подчертаха, че за тях развитието на бизнеса в региона е изключително важно.

„Преди три години ние обещахме 50 милиона лева инвестиции в Харманли. Тогава отчетохме, че за 8 години при предишното управление на Харманли, тук не е имало никакви инвестиции. Днес  мога да кажа, че 30 милиона лева вече са инвестирани в Харманли, а останалите 20 ще ги видите до края на първия мандат на Мария Киркова”, посочи Делян Добрев.

Винарските изби в Харманли са бизнес-визитката на Харманли и затова те получиха приз от областния управител на Хасково Станислав Дечев. „Винопроизводството е едно от най-бързо развиващите се в област Хасково. Надявам се това да е стимул и за всички, които тепърва прохождат в този бизнес”, заяви той и подсказа, че „хубавите неща за Харманли предстоят”.

Отличия получиха още: за култура Галина Христова и харманлийските пожарникари от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Гл.инспектор Слави Спасов бе отличен от комисар Николай Вълчев – директор на РДПБЗН Хасково. „Днес награждаваме хората, които първи нагазиха в ледените води в с.Бисер. Това са и хората, които в адското лято на 2016 година спасиха община Харманли.  Затова, ако сега гледаме чуждите служби с каква техника разполагат, бъдете сигурни, че те не разполагат с най-важното-  с нашите пожарникари”, подчерта комисар Вълчев.

Инж. Георги Манолов, Свиленград
Областна администрация, Хасково

В Свиленград домакин на церемонията „10 причини да остана в моя град” беше кметът на общината инж.Георги Манолов. Специално отличие получи Иванка Миткова – треньор и вдъхновител на младите. Областният управител на Хасково Станислав Дечев връчи наградата за технологии  на свиленградско дружество, което работи с клиенти от цял свят. Станислав Дечев посочи, че именно младите предприемачи са пример за младото поколение. А последните изследвания показват, че над 30 % от младите българи в чужбина имат желание да се върнат в България и да работят във високотехнологичния сектор. „Аз благодаря специално на кмета на Свиленград, че дава шанс на млади българи да дойдат и да успяват тук”, каза още областният управител на Хасково.

Наградата за култура бе връчена на Духов оркестър Свиленград , а диригентът Васко Василев благодари на общината и читалището в града, че са дали възможност на музикантите да правят това, което обичат. Специален приз за образование получи ОУ  ”ван Вазов”. Наградата връчи народният представител Георги Станков. 

Награди, Свиленград
Областна администрация, Хасково

Специалното отличие за високи образователни успехи бе връчено на Таня Маринова от 4 клас, Весела Коларова от 3 клас  и Чудомира Николова от 3 клас. „Нашите деца са най-ценното, по-ценно от всичко, което имаме. Затова ние сме длъжни да им създадем условия да учат, да се развиват, да станат по-добри от самите нас. Гордея се с успехите им”, подчерта Делян Добрев, който награди изявените ученици. Специални награди получиха и пожарникарите на Свиленград.