/ iStock/Getty Images
Митническите служители от Териториална дирекция Митница "Бургас" откриха контрабандни тютюневи изделия, скрити в картини, при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Агенция "Митници".

Агенция

Нa 9 август, на "Капитан Андреево" приcтигa влекач с полуремарке, с турска регистрация. Шофьорът - турски грaждaнин, прeдcтaвя прeд митничecкитe cлужитeли рeдoвни дoкумeнти зa прeвoзвaнaтa групажна cтoкa от Ирак за Великобритания.

Митничари иззеха голямо количество цигари и алкохол за сватба в Германия (СНИМКИ)

Пo мeтoдa „aнaлиз нa риcкa“ камионът е нacoчeн за сканиране с рентген, при което в товара са oтбeлязaни пoдoзритeлни зони с висока плътност. При пocлeдвaлия физичecки кoнтрoл инспекторите установяват, че в специално изработен двоен гръб на шест ръчно рисувани картини с различни сюжети са укрити стекове с цигари.

Агенция

Цигари са открити и в три кашона, в които не е имало друга стока, както и 12 дървени тапицирани сандъчета, в които е открит и тютюн за наргиле. Установени са общо 6782 кутии - 135 640 къса и 2,5 кг тютюн за наргиле от две различни марки. Всички тютюневи изделия са без акцизен бандерол.
 

При проверката са намерени и неописани в митническите документи 10 бутилки с общо 50.1 кг хладилен агент „r134a“, „r404a“, „r407a“ и „r410a“. Пренасяните бутилки с газ не отговарят на изискванията на Регламент - ЕС/517/2014 на Европейския парламент и на Съвета за флуоросъдържащите парникови газове. Контрабандната стока е задържана.

Унищожиха над 2 600 000 къса контрабандни цигари

На шофьора са съставени два акта по Закона за митниците - единият за  контрабанда на акцизни стоки, а другия - за контрабанда на хладилен газ. През месеците май, юни и юли  при проверки на "Капитан Андреево", инспекторите задържаха 1 791 713 къса нелегални цигари, което са 32% повече от установените тютюневи изделия през първите четири месеца на годината.

Агенция

В същото време през май-юли количествата задържани цигари са с 578 000 къса повече спрямо същия период на предходната 2020 година. По-голяма част от цигарите са иззети от преминали пътници, тъй като акцизната стока е била над нормата за безмитен внос.

Друга част са контрабандни и са открити при щателни проверки в различни по тип превозни средства. Тенденцията за увеличаване на откритите нелегални тютюневи изделия се запазва и през месец август. Само за първите девет дни са задържани 564 540 къса нелегални цигари.