/ iStock/Getty Images
Изцяло нов парк на площ около 50 декара предстои да бъде построен в централната част на Хасково в района на някогашните казарми зад бившия Дом на народната армия. Това стана възможно след днешното отпускане с постановление на кабинета на 7,7 милиона лева за проекти на община Хасково, съобщи на пресконференция кметът Станислав Дечев, цитиран от БТА.

Той припомни, че още като областен управител на Хасково е бил в основата на безвъзмездното прехвърляне на опразнения имот от Министерството на отбраната на общината. За мястото за отдих, в което попада и известният паметник на 10-ти Родопски полк, още от миналия кметски мандат има обществена поръчка, избран изпълнител и идеен проект.

С 3,9 милиона лева от отпуснатите средства ще бъде финансиран първият етап от изграждането на парка. Предвидени са зелени площи с нови растителни видове, 2 големи детски къта, площадка за тротинетки, фитнес на открито, езеро с фонтан, поясни Дечев. По негови думи е възможно да има дофинансиране с още до 1 милион лева от общината след като бъде готов окончателния работен проект. Зоната ще бъде свободна от заведения за обществено хранене.

На въпрос за името на новия парк Дечев отговори, че вероятно то ще бъде избрано след обществено обсъждане. Във втория етап на парковото строителство се предвижда изграждането и на многофункционална постройка с прилежащи пространства, като прогнозната стойност е към 5 милиона лева, а финансирането ще се търси допълнително.
БТА