Хасково, За 46-ти път "Южна пролет"
Хасково, За 46-ти път "Южна пролет" / Дарик радио, Хасково
47-ят национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ започва днес в Хасково и ще продължи до 19 април включително. 41 са младите автори, които участват. 24 са в жанра поезия, 18 в проза и двама представят детска литература. Най-младият автор е 15-годишната Мирая Гешева от Русе. Сред участниците от региона са: София Милева, Захарина Тонева, Павел Павлов, Виктор Стоянов, Делян Балев, Гочо Гочев.
 

Обявиха „Южна пролет” в Хасково за тази година


Творбите оценява жури с председател проф. Симеон Янев, в чийто състав са: Недялко Бакалов, Камелия Кондова, Георги Ангелов и Антон Баев.
Огънят на „Южна пролет“ от 18 ч. пред театъра днес ще запали поетесата от София Невена Борисова, лауреат от 2009 г.

Програмата на литературните дни е наситена със събития, сред които творческа вечер с поета Ивайло Балабанов, литературна занаятчийница и традиционния базар на книгата, в който ще участват 13 издателства,като са предвидени и шатри на местни автори и на дебютантите.
 

Йордан Нанчев с наградата „Александър Паскалев“


В рамките на „Южна пролет“ традиционно се връчва и наградата за цялостен принос в литературата и изкуството „Александър Паскалев“. За нея председател на комисията е Светла Табакова, а членове са Кирилка Страшникова, Стелиян Николов и Ясен Калайджиев.

29 700 лв. е бюджетът на „Южна пролет“ тази година, съобщиха организаторите от община Хасково.