Харманлийски разбойници откраднаха паметника на велик революционер
Харманлийски разбойници откраднаха паметника на велик революционер / Снимка: Интернет

Харманлийските криминалисти задържаха извършителите на кражбата на паметна плоча на български революционер, информират от Областната полицейска дирекция в Хасково. В ареста са трима харманлийци на възраст 22, 23 и 27 години, които преди седмица откраднали плочата от мед и бронз с надпис „Тодор Александров 1883-1924", монтирана към морена от композиция паметник, намиращ се на кръстовището на улиците „Цар Освободител" и „Христо Ботев" в Харманли. Апашите са я натрошили и продали на неустановен до момента мъж, който от своя страна предал натрошените части в пункт за изкупуване на метали в Димитровград.

Полицаите са установили и че вчера мъжете са откраднали и бюст, представляващ отливка от мед и бронз от същия паметник, който укрили в дома на единия. При претърсване в жилището на улица „Райна Княгиня" е открита част от металната композиция на паметника. Задържани са до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Тодор Александров Попорушев е български революционер, член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация.