Харманли получи приз за град-герой
Харманли получи приз за град-герой / БГНЕС

За град-герой бе обявен Харманли в класацията на Дарик и в. „24 часа”. Призът е заради бежанската вълна към страната ни и успешното справяне със ситуацията в Харманли, където е най-големият бежански център. Настанените в него към момента са 1 600 души, 90 на сто сирийци, според данните представени в края на миналата седмица на форум в Харманли, организиран от евродепутата Илияна Йотова.

Приемаме тази награда като символ на предизвикателствата, които поемаме с хилядите чужденци на наша територия. Това, че в този малък град цари синхрон и няма сериозни конфликти между бежанците и местното население, показва и че харманлийци сме хора толерантни, с европейско мислене. Героите са харманлийци. Благодаря им, че изтърпяха предизвикателствата на времето и продължават да търпят“, коментира кметът на Харманли Михаил Лисков, който снощи присъства на церемонията в столицата и лично получи наградата за града.

Класацията се прави за осма поредна година и в проучването участваха 27-те областни градове у нас, които бяха оценявани по 31 критерия, сред които екологично състояние, ниво на инвестициите, раждания, безработица.