Галерия на всички 36 областни управители на Хасково
Галерия на всички 36 областни управители на Хасково / netinfo

Портретите на всички областни управители на Хасково от 130 години насам ще бъдат изложени в областна администрация. В годините на своето съществуване хасковският административен район е управляван последователно от 36 висши служители, представители на правителството. Всички те влизат в историята със свой собствен принос към обществено-политическото му и културно развитие.

Освобождаването и възстановяването на българската държава преди повече от 130 години се свързва неизменно с ролята и дейността на държавните служители. Като център на голям регион през всичките тези години Хасково има натрупана история на държавното управление. Независимо от това как официално се обозначават административните региони - области, департаменти или окръзи, независимо как се титулуват представителите на държавното управление - окръжни управители, председатели на окръжен народен съвет или областни управители, всички те се обединяват от своите основни функции - да представляват държавната власт в региона и да провеждат официалната политика.

Официалното откриване на т.нар. Галерия на хасковските областни управители ще се състои днес, а по-този начин областната администрация ще отбележи и деня на държавния служител.