Евродепутати с работна среща за бежанците в Харманли
Евродепутати с работна среща за бежанците в Харманли / DarikNews, архив

Евродепутати, Европол и представители на Европейската служба за бежанците ще посетят днес бежанския център в Харманли, където е планирана и работна среща по въпросите на миграцията.  Организатори на срещата под наслов "Бежанците - от Европейски стратегии към национални и местни политики" са заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в ЕП Илияна Йотова и заместник-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов.

В първият ден от програмата вчера участниците в нея посетиха координациония център в Елхово и инжинерното съоръжение на българо-турската граница. В дискусията днес ще вземат участие евродепутати, народни представители, представители на европейските агенции ЕВРОПОЛ и EASO (Европейска служба за подкрепа на търсещите убежище), представители на националните и местните власти. Според предварителната програма ще бъдат обсъждани проблемите с миграцията и увеличаващите се потоци бежанци, както и проблемите пред националните и местните власти.

Работната среща се провежда дни преди Европейската комисия официално да представи пакет от законодателни предложения в областта на миграцията и убежищата, посочват организаторите.